ZIJN DURE LUXE T-SHIRTS ECHT DE MOEITE WAARD?

Geloof het of niet, goedkope T-shirts kosten op de lange termijn meer dan luxe T-shirts.

We hebben het hier niet alleen over milieukosten. Beginnen we bij de economie.

Stel je koopt een T-shirt van €10. De kans is groot dat zo’n T-shirt niet van biologisch katoen is gemaakt, zelfs als er staat dat het 100% katoen is. De draaddichtheid van het goedkope T-shirt is waarschijnlijk laag. Het is waarschijnlijk kunstmatig verzacht en geverfd met chemicaliën. Na enkele wasbeurten en keren dragen, zul je merken dat het krimpt, vlekt en gaten vertoont, of dat de draden beginnen los te komen.

Met andere woorden, je moet het goedkope T-shirt al snel vervangen. Je krijgt er maar zo vaak gebruik van voordat je het opnieuw moet kopen. Daarom betaal je per keer dragen veel meer voor een goedkoop T-shirt dan voor een luxe T-shirt, zoals een Classic T-shirt, dat langer meegaat qua kwaliteit en beter bestand is tegen scheuren, vervagen en krimpen.

Laten we enkele cijfers bekijken: een luxe T-shirt kost €60 en een goedkoop T-shirt €10. Laten we aannemen dat je goedkope T-shirts elke maand vervangt; als je alleen goedkope T-shirts koopt, geef je in zes maanden €60 uit. Dat is €120 per jaar.

Nog meer als je die goedkope T-shirts vaker moet vervangen dan eens per maand. Soms gaan goedkope T-shirts slechts enkele weken mee.

Hoe vaak moet je luxe T-shirts vervangen? Het kan hetzelfde zijn als het luxe T-shirt is geproduceerd volgens de fast fashion cyclus met niet-biologisch katoen. Alleen omdat er op het label staat dat iets een luxe T-shirt is, betekent dat nog niet dat het ook echt zo is. Echte luxe komt van de bedoeling van de maker: de kwaliteit en zorg die besteed wordt aan het maken van het T-shirt, van het kweken van het katoen tot het ontwerpen van het shirt.

Echte luxe gaat lang mee.

Man draagt stijlvol luxe T-shirt

Elk merk is anders, en als er geen goede reden is voor de kosten van een duur luxe T-shirt, zou het geen goede investering zijn. Maar als je kunt zien wat je koopt, waar de kosten vandaan komen en je wordt beloofd een goede return on investment, dan heb je waarschijnlijk te maken met echte luxe.

Classic T-shirts gaan qua ontwerp langer mee dan goedkope T-shirts. Zelfs bij frequent dragen en wassen zou je minimaal een levensduur van een jaar van een Classic T-shirt moeten verwachten. Deze investering zou je uitgaven meer dan halveren, omdat Classic T-shirts minder kosten dan €60.

Zie het zelf.

En goedkope T-shirts kosten je niet alleen veel, ze hebben ook hoge kosten voor de wereld om ons heen. Ze worden vaak gemaakt met uitbuitende arbeid en katoen dat vol zit met pesticiden en op een manier wordt geteeld die hard is voor de aarde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *